Medžiagos

Stengiamės kuo mažiau pirkti ir darbams naudoti žaliavas, kurios ar šiaip ar taip jau yra mūsų ar kaimynų namuose:

  • Laikraščiai
  • Žurnalai
  • Plastikas

Krepšius ir dėžes iš laikraščių pina Rasa. Lietuvos spauda – labai gera žaliava! 🙂 Pinant krepšius nenaudojami jokie papildomi sutvirtinimai. Kad popierius nedulkėtų ir krepšiai būtų tvirtesni, jie nulakuoti aplinkai draugišku laku, dulkes nuo juo galima valyti šlapiu skudurėliu.

Krepšiai pinami, o baigiant pinti naudojami keli lašai namų gamybos klijų, kuriuos Rasa verda iš vandens, trupučio miltų ir druskos (kad daiktai nepelytų). Rasa sugalvojo kelis gamtinių dažų receptus iš medžio žievės, aviečių ūglių ir kakavos. Gamtiniai dažai dažo nenuspėjamais rudais-rusvais-žalsvais-gelsvais-aukso spalvos atspalviais.

Papuošalų gamybai darome popieriaus masę iš popieriaus, vandens ir šio bei to iš virtuvės spintelės 🙂 . Parduotuvėje parduodamų klijų nededame. Išimtis – keletas pirmųjų karolių, kai dar nežinojome, jog vienas Lietuvoje leidžiamas laikraštis netinka popieriaus masės gamybai – išsiskaidžiusios popieriaus dalelės tiesiog nesulimpa! Eksperimentavome, teko įpilti truputį klijų.

Kvapai papuošalams – cinamonas, pipirai, ne visada, kartais, kai yra nuotaika.

Papuošalai dažyti vaikišku guašu ir akvarele, kurių liko namie vaikams užaugus :).

Bandėme karolius impregnuoti linų sėmenų aliejumi, bet kol kas šis eksperimentas dar nedavė gerų rezultatų. Todėl nusprendėme kol kas naudoti bekvapį akrilinį laką Domalux, skirtą medienos lakavimui ir rekomenduojamą naudoti lakuojant aplinkos daiktus ikimokyklinėse įstaigose ir butuose. Lakas reklamuojamas kaip “ekologiškas“, tai reiškia, kad jo neigiamas poveikis aplinkai mažesnis, nei kitų tokios rūšies produktų. Jei netyčia papuošalas būtų pažeistas, lengvai jį “pataisysite“ su bet kokiais dažais ir bespalviu nagų laku – atrodys dar geriau :).

Riešines mezga Zina. Mes visos jomis jau papuoštos!

Krepšius ir rankines mezgame iš švarių plastikinių maišelių. Rekomenduojame pažiūrėti Ramin Bahrani filmą apie maišelio gyvenimą ir jo meilę! Žinoma, tai, kad mes sumezgame juos į spalvingas rankines, nesutrumpina jų gyvenimo. Bet bent jau suteikiame tam gyvenimui naują prasmę –  jie nekeliaus iškart į sąvartyną. Rankines galima plauti.  Iš plastikinių maišelių taip pat mezgame įvairiaspalvius kilimėlius prie durų ar į vonią.

fb

Parašykite komentarą